Identyfikacja gatunkowa komponentów zwierzęcych
Analiza oparta jest na identyfikacji mitochondrialnego DNA wykrywanych gatunków zwierząt przy zastosowaniu reakcji PCR (analiza jakościowa) oraz Real-time PCR (analiza ilościowa).
Identyfikowane gatunki zwierząt
| Oznaczony gatunek | Badany materiał | Analiza jakościowa | Analiza ilościowa | ||
|---|---|---|---|---|---|
| mieszanka paszowa / inne produkty żywienia zwierząt gospodarskich i domowych | mięso oraz jego przetwory | sierść / ustawowo niedozwolone produkty spożywcze | |||
| Przeżuwacze - metoda według EURL-AP | ✓ | ✓ | |||
| Zwierzęta (bez podziału na poszczególne gatunki) | ✓ | ✓ | |||
| Bydło | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Świnie | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Owce | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Kury | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
| Drób (kury, indyki, kaczki, gęsi) | ✓ | ✓ | ✓ | ||
| Konie | ✓ | ✓ | ✓ | ||
| Indyki | ✓ | ✓ | |||
| Koty | * | * | |||
| Psy | * | * | |||
| Sarny | * | * | |||
| Kozy | * | * | |||
* zlecenie możliwe po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym
Identyfikowane gatunki zwierząt
Materiał powinien być pobrany przez osoby upoważnione do tego celu przez właściwy Organ. Na życzenie Klienta istnieje możliwość wykonania analizy z próbek pobranych przez osoby nie mające upoważnienia. Instrukcja pobierania materiału do badań znajduje się w zakładce Instrukcja pobrania materiału do badań.
