Identyfikacja gatunkowa komponentów zwierzęcych
Analiza oparta jest na identyfikacji mitochondrialnego DNA wykrywanych gatunków zwierząt przy zastosowaniu reakcji PCR (analiza jakościowa) oraz Real-time PCR (analiza ilościowa).
Identyfikowane gatunki zwierząt
Oznaczony gatunek | Badany materiał | Analiza jakościowa | Analiza ilościowa | ||
---|---|---|---|---|---|
mieszanka paszowa / inne produkty żywienia zwierząt gospodarskich i domowych | mięso oraz jego przetwory | sierść / ustawowo niedozwolone produkty spożywcze | |||
Przeżuwacze - metoda według EURL-AP | ✓ | ✓ | |||
Zwierzęta (bez podziału na poszczególne gatunki) | ✓ | ✓ | |||
Bydło | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
Świnie | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
Owce | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
Kury | ✓ | ✓ | ✓ | ✓ | |
Drób (kury, indyki, kaczki, gęsi) | ✓ | ✓ | ✓ | ||
Konie | ✓ | ✓ | ✓ | ||
Indyki | ✓ | ✓ | |||
Koty | * | * | |||
Psy | * | * | |||
Sarny | * | * | |||
Kozy | * | * |
* zlecenie możliwe po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym
Identyfikowane gatunki zwierząt
Materiał powinien być pobrany przez osoby upoważnione do tego celu przez właściwy Organ. Na życzenie Klienta istnieje możliwość wykonania analizy z próbek pobranych przez osoby nie mające upoważnienia. Instrukcja pobierania materiału do badań znajduje się w zakładce Instrukcja pobrania materiału do badań.